У теплу пору року зростає ймовірність захворювання гострими кишковими інфекціями.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
Ризик захворювання ГКІ підвищується у разі недотримання правил особистої гігієни, санітарно-гігієнічних правил приготування їжі, порушення температурного режиму при зберіганні продуктів харчування, що особливо швидко псуються (молоко, сир, м'ясо тощо), при вживанні в їжу неякісних продуктів, питної води незадовільної якості, використання населенням для купання, водоспоживання водойм, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Влітку продукти псуються набагато швидше. Роблячи покупки продуктів харчування у місцях несанкціонованої вуличної торгівлі, у "приватників", слід звертати увагу на умови їх зберігання, наявність холодильного обладнання і важливий чинник - зовнішній вигляд продавця. У разі виникнення сумнівів у якості товару, від покупки краще утриматися.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
На сьогоднішній день санітарно – епідеміологічна ситуація в м.Бахмут залишається задовільною, рівень інфекційної захворюваності, в т. ч. кишкових інфекцій знаходиться на рівні фонових показників. Був посилений лабораторний контроль за якістю питної води, яка подається населенню східного мікрорайону; якість води відповідає вимогам ДсанПін 2.2.4-171-10.
Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно знати основні заходи їх профілактики:
Вибір безпечних харчових продуктів
Правильне зберігання харчових продуктів
Роздільне зберігання сирих і готових харчових продуктів
Часте миття рук, особливо після відвідування місць масового користування
Зберігання їжі захищеною від комах, гризунів та інших тварин
Вживання питної води або в кип'яченому вигляді, або гарантованої якості.
Дотримання вище перерахованих правил допоможе Вам уникнути багатьох проблем зі здоров'ям, вберегтися від захворювань гострими кишковими інфекціями.
Пам'ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.
Бережіть себе!
|