м.Бахмут вул. О.Сибірцева, буд.15
+38(0627)488001, +38(095)2924404, +38(050)3290230

12:53
Профілактика кишкових інфекцій

Наближається літо, а з ним зростає ризик захворювання на кишкові інфекції.

Зараження відбувається при потрапляні збудника інфекції через рот, як правило, при вживанні заражених харчових продуктів і води, при вірусних інфекціях. При контактно-побутовому шляху збудник може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки). Після попадання мікробів в організм наступає безсимптомний інкубаційний період, який триває, в більшості випадків, 6-48 годин.

Кишкові інфекції починаються гостро. Підвищується температура тіла, погіршується апетит, з’являються нудота, блювота, рідкий стілець, головний біль та ін.  Особливо важкий перебіг вона має у дітей та літніх людей. Найнебезпечнішим наслідком кишкової інфекції є зневоднення організму.

Основні  заходи з  профілактики  гострих  кишкових  інфекцій та  інших захворювань шлунково-кишкового тракту:

1. Використання для питних цілей тільки кип'ячену або бутильовану воду.

2. Дотримання правил особистої гігієни (ретельно й часто мийте руки з милом, особливо після   відвідування   туалету,   перед їжею,   після  повернення  з   вулиці,  позбудьтеся шкідливої звички гризти нігті).

3. Дотримання   правил   приготування   їжі:   оптимальних    гігієнічних  вимог,  технології приготування страв та правил кулінарної обробки продуктів.

4. Якісна  обробка  свіжих  фруктів  та  овочів гарячою водою, миючи їх кип'яченою водою.

5. Використання в харчуванні тільки свіжоприготовленої їжі.

6. Дотримання правил зберігання продуктів

7. Дотримання умов зберігання продуктів і терміни їх придатності.

8. Зберігання окремо сирих та готових продуктів, м'ясних і молочних продуктів.

9. Дотримання санітарного режиму на кухні:

  • регулярно проводити прибирання на кухні із застосуванням миючих і дезінфікуючих засобів;
  • не допускати контакт харчових продуктів і готової їжі з тваринами, комахами, гризунами.

10. При покупці продуктів звертати увагу:

  • на зовнішній вигляд продуктів, їх запах, упаковку та інформацію на етикетці;
  • на дату виготовлення продуктів – не купувати і не використовувати в харчуванні продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • купувати продукти виключно в місцях санкціонованої торгівлі;
  • виключити придбання продуктів сумнівної якості, продуктів з ознаками недоброякісності.

11. Дотримуватися правил поведінки на воді: купаючись у водоймі, не заковтувати воду.


Ніколи не вживайте в їжу продукти, в свіжості і доброякісності яких не впевнені, чи продукти з вичерпаним терміном придатності.

При виникненні ознак кишкової інфекції слід НЕГАЙНО звернутися за медичною допомогою до лікаря, виконувати і дотримуватись його призначень та рекомендацій.

НІЯКОГО самолікування, не приймати самостійно ніяких ліків, особливо антибіотиків!

МОЖНА давати рясне пиття!

Переглядів: 422 | Додав: artcpmsd
Всього коментарів: 0
avatar