13:54 Попередити гострі кишкові інфекції та харчові отруєння – справа і відповідальність кожного. | |
Попередити гострі кишкові інфекції та харчові отруєння – справа і відповідальність кожного. З настанням літньої спеки в рази збільшується ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Ці захворювання виникають внаслідок потрапляння в організм людини різноманітних мікробів, які в великій кількості розвиваються в продуктах харчування, воді, на овочах і фруктах, предметах домашнього вжитку. Дуже часто їх наявність не впливає на смакові якості харчів. Отже, щоб не зіпсувати літні дні собі і своїм близьким необхідно пам’ятати про те, що навіть дуже корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна. Не купуйте на стихійних ринках, з відкритих вітрин, лотків, транспортних засобів, з рук риби і рибопродуктів, м'яса і м’ясопродуктів, молока і молокопродуктів, кондитерських виробів з кремом, кулінарних виробів. В умовах літньої спеки вище зазначені харчові продукти швидко псуються і вживання таких продуктів, в кращому разі, може закінчитись лікарняним ліжком. Чинниками передачі кишкових інфекцій також є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, забруднені водою при поливі городів або руками хворих, які їх збирають та продають. Отже, будьте уважними, обережними і упередженими при виборі та вживанні харчових продуктів. Особливу увагу якості продуктів харчування потрібно приділяти під час відзначення свят з великою кількістю учасників. Тут велике значення мають термічна обробка, терміни та умови зберігання продуктів та готових страв. Характерні ознаки захворювання Þ нудота, Þ блювання, Þ біль в животі, Þ рідке випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, Þ підвищення температури. Особливо небезпечні кишкові інфекції для маленьких дітей. У них зневоднення та інтоксикація, які виникають внаслідок інфікування, розвиваються дуже швидко.
❖ Постійно дотримуйтесь чистоти рук, посуду, помешкання; ❖ Споживайте лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно та ретельно приготовлені страви; ❖ Вживайте лише бутильовану або кип’ячену воду; ❖ Змалечку навчайте дітей правилам безпечного харчування та особистої гігієни. Дорослим також треба слідкувати, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти, обов’язково мили руки після відвідування туалету.
У випадку перших ознак кишкового захворювання зверніться до найближчого лікувального закладу. При погіршенні стану хворого НЕГАЙНО викликайте швидку допомогу. ПАМ’ЯТАЙТЕ! Самолікування небезпечне для здоров’я!
ЛИШЕ СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ПРОСТИХ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ВБЕРЕЖЕ ВАС ТА ВАШИХ БЛИЗЬКИХ ВІД НЕПРИЄМНИХ СЮРПРИЗІВ
| |
Переглядів: 678 | |
Всього коментарів: 0 | |