14:07 Обережно! Гриби! | |
Зазвичай грибна пора, а разом з нею і отруєння грибами, настають наприкінці літа, але в цьому році вона почалась у травні. Так в Ізмаїльському районі Одеської області, було зафіксовано 8 важких випадків пов'язаних з отруєнням грибами, серед них один летальний, а 8 червня в Житомирській області госпіталізована 57-річна жінка. Запобігти отруєнню грибами нескладно, слідуючи певним правилом: якщо ви, збираючи гриби, хоч трохи сумніваєтеся, їстівний чи це гриб, - не беріть його. Особливо важливо вміти відрізняти бліду поганку від печериці, сироїжки, парасольки та інших пластинчастих грибів. Смертельні випадки найчастіше трапляються при отруєнні блідою поганкою, отрута якої при вимочуванні і тепловій обробці грибів не руйнується і не вимивається. Досить з'їсти половину або навіть третину гриба щоб відчути симптоми отруєння блідою поганкою - нездужання, нудоту, а потім напади блювоти, переймоподібні болі в животі, рясний рідкий стілець, які з'являються в залежності від кількості отруйних грибів через 6 і більше годин після їжі. З метою попередження отруєння: ніколи не збирайте гриби:
не купуйте гриби:
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте їх малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло тьмяніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. Навіть при полегшенні стану ОБОВ'ЯЗКОВО зверніться до лікаря. Не займайтеся самолікуванням! Чим більше токсинів потрапляє у кров, тим важчим стає отруєння. Любіть та бережіть себе та своїх близьких! | |
Переглядів: 540 | |
Всього коментарів: 0 | |