15:56 Як запобігти інсульту | |
Прощаємось із шкідливими звичкамиЗловживання спиртними напоями, пристрасть до тютюну – ці шкідливі звички можуть призвести до сумних наслідків. Профілактика інсульту та інфаркту – це, щонайперше, відмова від куріння. Нікотин, як показує практика, збільшує небезпеку приблизно вдвічі. У комбінації зі зловживанням алкоголем ризик підвищується приблизно на 75 %. Часто самої лише відмови від куріння буває достатньо для того, щоб людина покинула групу тих, кому всерйоз загрожує крововилив у мозок. Алкоголь небезпечний тим, що збільшує артеріальний тиск. Найменш небезпечним в цьому плані вважається червоне сухе вино, ряд лікарів навіть рекомендують його в профілактичних цілях. Проте цей напій корисний лише в чисто символічних дозах, надмірне захоплення ним не принесе користі, так само як вживання горілки, коньяку, пива, шампанського. Контролюємо вагуЗайва вага – це серйозний фактор ризику, і профілактика інсульту обов’язково повинна включати нормалізацію ваги. Додаткові кілограми, які повні люди носять на собі, сприяють появі факторів, які призводять до крововиливу в мозок. Це хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, цукровий діабет. Згідно з дослідженнями, досить позбутися 5 кілограмів, щоб показники артеріального тиску знизились, а рівень в крові холестерину прийшов у норму. Досягається це спеціальною дієтою та фізичними вправами. Що на тарілці?Профілактика інсульту передбачає чітке дотримання спеціальної дієти. Згідно з медичними дослідженнями, продукти, які входять до стандартного раціону сучасної людини, на 58 % підвищують небезпеку цього захворювання. Фактично «дієтична» профілактика включає в себе три найважливіших для зміцнення здоров’я кроки:
Зниження рівня холестерину – найважливіше завдання в боротьбі інсультом, тому раціон повинен бути максимально насичений стравами, які зменшують його рівень. Це вівсяні пластівці, соєві продукти, мигдаль. Очищати організм ефективно допомагають гранати, ківі. Овочі та фрукти – ефективні постачальники антиоксидантів, які перешкоджають обростання стінок артерій жировими бляшками. Саме вони допомагають у поліпшенні кровотоку, якщо вживати їх у свіжому вигляді, домагаючись максимального різноманітності. Обов’язково включити в меню абрикоси (курагу), банани й чорнослив — це джерела калію. Корисні також шпинат і квасоля, знежирене молоко (2 склянки на добу), морська риба. Багаті вітамінами ягоди, тому намагайтесь включати їх до свого щоденного раціону. В сезон варто зробити запаси, щоб взимку використовувати їх свіжомороженими та сушеними (але не консервованими). Полюбіть вишню та малину. Вони містять саліцилову кислоту, яка запобігає надмірному згортанню крові й перешкоджає формуванню тромбів. Профілактика та лікування передбачають скорочення обсягу натрію, який надходить до організму з їжею. У цьому плані найбільш небезпечні перероблені продукти, наприклад, кетчупи та соуси фабричного виготовлення. Рекомендується виключити з раціону також плавлений сир, тушонку, шинку, намагатися не солити страви в процесі приготування. Краще підсолювати вже на тарілці – так споживається значно менше солі. Для приготування їжі використовуйте варіння, запікання в духовці без жиру, тушкування. Такі страви значно корисніші від смажених на сковороді. Набуття здорових звичок, контроль і спостереження за вашим поточним станом та правильне харчування – це найкращі способи запобігання інсульту. | |
Переглядів: 433 | |
Всього коментарів: 0 | |