м.Бахмут вул. О.Сибірцева, буд.15
+38(0627)488001, +38(095)2924404, +38(050)3290230

14:46
Ботулізм.

Основним збудником ботулізму цього року є в'ялена і сушена риба
Ботулізм - важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого уражається нервова система. Важка форма захворювання може призвести до летального результату.

За три месяці в Україні від ботулизму загинули дев'ять осіб. Всього в країні за цій період зафіксовано 62 випадка захворювання тяжку інфекцію.

Перші випадки захворювання на ботулізм у 2017 році було зафіксовано в Києві. Ще в травні смертельну хворобу виявили у трьох осіб, одна з них померла. Пізніше в Києві ботулізмом захворів ще один чоловік. Також ботулізм виявили в Херсонській (1 випадок), Вінницькій (2 випадки), Сумській (1 летальний випадок ботулізму), Полтавській (1 летальний випадок ), Одеській і Запорізькій областях (10 випадків).
Збудник ботулізму постійно існує в грунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120 ° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших в природі отрут - ботулотоксин.
Найнебезпечніші продукти - в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні і рибні консерви та домашня ковбаса. В Україні у 2017 році випадки ботулізму викликані в основному споживанням в'яленої риби.
Звертаємо увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму знаходиться в риб'ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м'ясо. Тому найбільш небезпечно вживати м'ясо саме біля ребер і ікру, адже ці частини можуть бути найбільше ураженими інфекцією.
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

При зараженні ботулізмом може спостерігатися не тільки біль в животі, нудота, блювота, але також характерні тільки для даної інфекції симптоми:

    - оніміння рук і ніг
    - проблеми з диханням і ускладненість ковтання
    - двоїння в очах та інші розлади зору.


В Україні існує проблема із забезпеченням населення сироватками від ботулізму, оскільки їх виробники через малий попит не поспішають реєструвати в Україні ці лікарські засоби. МОЗ України вже звернулося до ВООЗ і у "Червоний Хрест" надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, рекомендовано  уникати  продуктів, як в’ялені та копчені риба та м’ясо кустарного виробництва, тим більше - не купувати продукцію сумнівної якості з рук і на стихійних ринках, ні в якому разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консерви доцільно прогрівати до 100 ° С протягом 30 хвилин.

При перших ознаках харчового отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.

 

Переглядів: 841 | Додав: artcpmsd
Всього коментарів: 0
avatar