П'ятниця, 20.07.2018, 09:43
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід


Комунальне
некомерційне
підприємство
"Центр первинної
медичної допомоги
м. Бахмута"
Головна » 2018 » Червень » 20 » В Донецькій області реєструються випадки отруєнь грибами
09:03
В Донецькій області реєструються випадки отруєнь грибами

альтернативное название картинки

В Донецькій області реєструються випадки отруєнь грибами

Страви з грибів – улюблена страва у раціоні харчування багатьох жителівУкраїни. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.

Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте їх малолітнім дітям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку.

Запобігти отруєнню грибами нескладно, якщо керуватися певними правилами:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
  • Не куштуйте сирі гриби
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Якщо після споживання грибів Ви відчули себе погано чи помітили ознаки погіршення здоров'я у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викличте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок простою водою
  • Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Прийміть сорбенти.
  • Недоїдені гриби не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

 

Будьте уважні!  Бережіть здоров’я своє та своїх близьких

 

Переглядів: 77 | Додав: itbahmut
Всього коментарів: 0
avatar
RSS

























Пошук

Календар

«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів

Створити безкоштовний сайт на uCoz