м.Бахмут вул. О.Сибірцева, буд.15
+38(0627)441563, +38(095)2924410

09:04
Смаколики для здоров'я очей

За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я Всесвітній день зору відзначається у другий четвер жовтня. У 2019 його дата це 10 жовтня. Свято було засновано для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору.

Вік комп'ютерних технологій дуже згубно впливає на очі. Щоб зберегти природний зір, лікарі радять дотримуватися правильного раціону харчування. Продукти, що поліпшують зір, містять массу корисних сполук, які захистять очі від дії шкідливих факторів.

Запобігти захворюванню очей допоможуть кілька корисних продуктів:

Чорниця

Антоціани, які входять до складу чорниці, зміцнюють стінки капілярів ока, захищають сітківку від вікової дистрофії, знижують очну втому. Флавоноїди і таніни, на які багата лісова ягода, мають протизапальну дію, покращують кровообіг.

Горіхи

Будь-які горіхи (мигдаль, арахіс, волоські) багаті на вітаміни Е і В2. Перший необхідний для нормальної роботи макули – невеликої ділянки на сітківці, з якого зорова інформація надходить в мозок. Крім того, вітамін Е бореться з вільними радикалами, які руйнують тканини ока, і попереджає поява катаракти.Вітамін В2 (або рибофлавін) впливає на сприйняття кольорів, сприятливо впливає на гостроту зору. Дефіцит цього елемента нерідко призводить до розвитку запальних захворювань – блефариту і кон'юнктивіту. Для профілактики очних патологій досить з'їдати в день по одній жменьці горіхів.

Жирна риба

Оселедець, скумбрія, лосось – це не тільки смачно, але і корисно. В жирних сортах риби містяться ненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, які відіграють важливу роль у захисті очей. Вони покращують нервову провідність в сітківці і беруть участь в утворенні слізної рідини. Дефіцит елементів загрожує погіршенням зору.

Для підтримки здоров'я очей достатньо однієї порції риби на тиждень. Якщо немає бажання обирати кісточки, можна замінити блюдо двома-трьома столовими ложками риб'ячого жиру.

Яєчні жовтки

За змістом лютеїна вони обганяють всі інші харчові продукти.

Лютеїн накопичується в макулі і оберігає око від агресивного впливу ультрафіолетових променів. У поєднанні з цинком прийом цього елемента захищає сітківку від вікових руйнувань, а кришталик – від помутнінь.

Приймати жовтки потрібно в сирому вигляді, оскільки температурної обробки лютеїн не витримує. Однак є одне але: яйця містять холестерин, тому людям, які страждають від атеросклерозу, зловживати ними не варто

Морква

Морква – найпопулярніші ліки для поліпшення зору. У ній є багато бета-каротину, який в організмі розпадається до вітаміну А. Цей цінний елемент входить до складу зорового пігменту очі, завдяки якому людина може розрізняти предмети в темряві. При нестачі вітаміну А гострота сутінкового зору знижується аж до повної його втрати ( "курячої сліпоти").Каротин засвоюється тільки з жирами, тому їсти моркву потрібно в поєднанні з рослинним маслом, сметаною або майонезом. Терти овоч краще на дрібній тертці.

Сир

Сир багатий на вітамін В12, який забезпечує нормальне кровопостачання очей. Плюс в ньому багато кальцію, що зміцнює очну склеру, і калію, який наділяє силою очні м'язи.Всі ці елементи постійно витрачаються організмом, тому продукти, що їх містять, повинні з'являтися на столі щодня. За день рекомендується з'їдати не менше 100 грамів сиру

Цитруси

За допомогою цитрусів можна попередити розвиток запальних і вікових захворювань очей. Що міститься в них вітамін С зміцнює капіляри, покращує надходження поживних речовин в очні тканини і уповільнює розвиток катаракти. Той, хто з'їдає один апельсин в день, забезпечує себе приблизно половиною добової дози аскорбінки.

Шпинат

Зелений овоч може похвалитися найвищим вмістом лютеїну та зеаксантину. Денну норму в цих елементах задовольнять всього 50 грамів шпинату.Зеаксантин, як і лютеїн, захищає сітківку від шкідливих ультрафіолетових променів і не дає тканинам ока старіти. Регулярне вживання шпинату допоможе зняти напругу, зміцнити очі і попередити розвиток катаракти. Їсти овоч потрібно сирим.

Кукуруза

Хрусткий овоч не даремно має золотисте забарвлення. У ньому дійсно міститься золото, хоча і в мікроскопічних дозах. Однак цієї кількості цілком достатньо для підтримки здоров'я очей, та й усього організму в цілому.Золото входить до складу сітківки, володіє протизапальними і антисептичними властивостями. Дія мінералу підкріплюється вітамінами групи В, вітаміном Е, залізом і кальцієм, яких також чимало виявляється в кукурудзі.

Шоколад

Цілющі властивості шоколаду пояснюються наявністю в ньому флавоноїдів – з'єднань, які зміцнюють стінки судин, покращують живлення і оновлення клітин сітківки.За допомогою цих ласощів можна запобігти подальшому розвитку короткозорості і втраті зору в літньому віці. У день необхідно з'їдати 10-30 грамів чорного шоколаду без будь-яких добавок і домішок.

Найкращою профілактикою для збереження доброго зору є, в першу чергу, здоровий спосіб життя, Зорова гігієна, здорове харчування , відмова від паління, контроль рівня холестерину і цукру крові, а також регулярні профілактичні огляди і своєчасна діагностика дозволять вам уникнути серйозних захворювань очей.

Переглядів: 12 | Додав: itbahmut
Всього коментарів: 0
avatar