м.Бахмут вул. О.Сибірцева, буд.15
+38(0627)488001, +38(095)2924404, +38(050)3290230

14:07
Обережно! Гриби!

Зазвичай грибна пора, а разом з нею і отруєння грибами, настають наприкінці літа, але в цьому році вона почалась у травні. Так в Ізмаїльському районі Одеської області, було зафіксовано 8 важких випадків пов'язаних з отруєнням грибами, серед них один летальний, а 8 червня в Житомирській області госпіталізована 57-річна жінка.
У зв'язку з цим ми вирішили ще раз нагадати про профілактику подібних випадків.

Необхідно пам'ятати про те, що небезпека підстерігає кожного, хто вживає гриби. Отруєння, а іноді і смерть можуть викликати як тільки що зібрані в лісі, так і неправильно приготовані консервовані гриби.

Запобігти отруєнню грибами нескладно, слідуючи певним правилом: якщо ви, збираючи гриби, хоч трохи сумніваєтеся, їстівний чи це гриб, - не беріть його. Особливо важливо вміти відрізняти бліду поганку від печериці, сироїжки, парасольки та інших пластинчастих грибів. Смертельні випадки найчастіше трапляються при отруєнні блідою поганкою, отрута якої при вимочуванні і тепловій обробці грибів не руйнується і не вимивається. Досить з'їсти половину або навіть третину гриба щоб відчути симптоми отруєння блідою поганкою - нездужання, нудоту, а потім напади блювоти, переймоподібні болі в животі, рясний рідкий стілець, які  з'являються в залежності від кількості отруйних грибів через 6 і більше годин після їжі.
Їстівні гриби, покриті цвіллю, в'ялі від старості, зібрані в теплу погоду або ті, що полежали добу в теплі, також можуть містити отруйні продукти розпаду, і ними теж можна отруїтися.

З метою попередження отруєння:

 ніколи не збирайте гриби:

  • поблизу промислових підприємств, звалищ, полів, оброблених хімікатами, залізничних       колій і автодоріг, під високовольтними лініями, в межах міста, в тому числі і в парках.
  • з неприємним запахом, що мають біля основи бульбоподібне потовщення, з оболонкою, «сумкою» біля основи ніжки;
  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичуючи токсини;

не купуйте гриби:

  • у продавців, які торгують уздовж автомобільних доріг;
  • на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте їх малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло тьмяніє  від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після вживання грибів ви відчули себе погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), необхідно негайно викликати "швидку допомогу". Недоїдені гриби не викидайте: їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л сольового розчину, пийте багато рідини.
 

Навіть при полегшенні стану ОБОВ'ЯЗКОВО зверніться до лікаря.

Не займайтеся самолікуванням!

Чим більше токсинів потрапляє у кров, тим важчим стає отруєння.

Любіть та бережіть себе та своїх близьких!

Переглядів: 501 | Додав: artcpmsd
Всього коментарів: 0
avatar